HockeyNews
PLUS

Sundström och Raymond växte upp på samma gata: "Han vill dominera"

(14337) Johan Sundström/Lucas Raymond
Bildbyrån

Publicerad: 17 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Johan Sundström har bott på samma gata i Göteborg som Frölundas supertalang Lucas Raymond.

Här berättar Sundström om relationen till Raymond, hur Frölunda ska klara sig utan poängmaskinen Ryan Lasch och om hur han själv, Roger Rönnberg och Joel Lundqvist tyglar sitt heta humör för att hitta balansen i ledarskapet.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Trots att det skiljer nästan tio år mellan Johan Sundström, 27, och Lucas Raymond, 18, har de en hel del gemensamt. Inte minst inom hockeyn.


Men även utanför.


– Vi växte upp på Brödragatan i Göteborg. Vi gick på samma skola, men han gick så klart några år efter mig, så vi har rört oss i samma kvarter, säger Sundström till HockeyNews.se efter ännu en svettig dag med barmarksträning.


Sundström och Raymond spelade i samma Frölundakedja i slutet av förra säsongen, de är högerskyttar och har representerat Sverige i olika landslag.


Och de har mycket hockey kvar att spela i sina karriärer, framför allt Lucas Raymond.


– Jag känner Lucas väl. Eftersom jag växte upp på samma gata under en tid så jag har haft koll på den lille rackaren. Nu känns det som han är lika lång som mig och börjar växa in i SHL-kostymen, säger Sundström.


Johan Sundström slog själv igenom i Frölunda i tonåren, draftades av NHL-klubben New York Islanders i andrarundan, skrev kontrakt efter två säsonger i SHL och gjorde ett försök att slå sig in i NHL och fick göra elva matcher i Islanders under tre säsonger i Nordamerika.


Nu är det Lucas Raymond som har ett NHL-äventyr framför sig efter den ovissa coronapandemin. Men först ska han slå igenom i SHL på allvar.


– Han har en resa att göra. Det är en tuff liga. Och han vill dominera. Han vill vara bäst på isen. Det är tufft. Men jag ser att han har alla verktyg för att göra det. Han behöver en bra sommar, vilket han har haft, säger Johan Sundström.


– Nu har han draften framför sig och det kommer att vara höga förväntningar på honom. Vi pratar mycket om att hitta lugnet och bara fokusera på sig själv. Jag har varit i ungefär i samma sits, inte alls på den nivån i hype och draft och de toppval som det pratas om, men man får hjälpas åt och jag finns där om han behöver stöd och support. Annars tycker jag att han ska göra sitt race som har tagit honom dit i dag. En fantastisk hockeyspelare.


Frölunda har kommit en bra bit in i försäsongsträningen på Campus i Göteborg. 


– Kroppen känns bra, solen skiner. Vi längtar efter isen och ishockeyn, men det här är en viktig del av säsongen också, säger Sundström.


För att bryta av de dagliga prövningarna gjorde Frölunda en utflykt några mil söderut till Varberg i förra veckan.


– Vi gjorde ”Västkustens mästare” med en partner till oss. Så vi kommer ut från Campus och får lite miljöombyte. Det tror jag är nyttigt också.


Vad gick det ut på?


– Det var åtta olika grenar och vi var fyra lag. Det var som det man ser på SVT:s ”Mästarnas mästare” med hinderbana, balans och bygga stenar på varandra så högt man kan, lite allt möjligt. Fysisk aktivitet och lagutmaningar framför allt. Det var jättekul! En bra dag i Varberg.


Vem vann?


– Mitt lag! Gröna laget var segrande. Och så go-cart på avslutningen. Där var Jens Olsson rallyföraren, han var grym.


Huvudcoachen Roger Rönnberg har lärt Johan Sundström mycket i Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Johan Sundström har med undantag av två säsonger, då han spelade i KHL, haft Roger Rönnberg som huvudtränare i Frölunda sedan 2015.


Rönnberg har varit i Göteborgsklubben sedan 2013 och nyligen blev det klart med fem nya år. Till 2025.


– Jag tycker att det är ett fantastiskt beslut av båda parter, föreningen och Roger. Det är en människa som älskar att vinna och tävla. Han krämar ut allt av individen tillsammans för att nå lagframgångar. Om vi tittar tillbaka på det som vi tillsammans med Roger och tränarstaben har åstadkommit är det väldigt fina framgångar. Både SM och CHL, det är ett framgångsrikt koncept. Jättekul att han väljer att stanna i Frölunda i ytterligare fem år. Jag tycker det är jättebra.


Vad lär du dig av Rönnberg?


– Han testar mig. Han utmanar mig. Han har höga krav på mig. Vi känner varandra väl och vi har en ärlig dialog. Det jag vill ha med en tränare. Gör man någonting bra, gör man någonting mindre bra, det är inte för djupa dalar utan det ska vara en jämn, bra tävlingsnivå på det. Roger har ett ledarskap som jag tycker att jag får ut mycket av. Jag tycker att jag har gjort mina starkaste prestationer i den miljön. Det han bidrar med tillsammans med övriga ledarstaben, för han är inte själv, utan har ett team runt sig som jag vet jobbar varje dag och har en bra dialog.


Okej, vad har Rönnberg för svagheter?


– Han kan få ett temperament, möjligtvis. Kokar över. Det är ett tecken på att man vill vinna till varje pris. Sedan är det, som sagt, Joel (Lundqvist, lagkaptenen) har sagt det tidigare, hitta balansen. Där har de ett bra ledarskap med varandra, framför allt Joel och Roger, där de styr varandra att inte bli för heta. Mana på kanske är fel, för det gäller att ha en cool balans där. Inte bli påverkad av domslut, publik, borta, hemma. Det är väl det.


Johan Sundström och Joel Lundqvist är två av de temperamentsfulla ledarna i Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Hur har du det med ditt eget temperament?


– Jo, jag kan väl bli bättre också. Jag kan också brinna till, men jag tror nånstans att det är en vinnarkänsla hos folk som får dem. Samtidigt gäller det att inte koka över. Det kan ta energi från laget, det kan störa, det kan irritera domare. Man får inte bli påverkad av det, men i hettan är det svårt att hålla allting. Men jag tränar på det varje dag, säger Sundström.


– Det är klart, under säsong blir man ännu mer testad, framför allt i matcher. Det är där man kan tycka att humöret inte får svänga för mycket utan hitta en bra stabil nivå.


Johan Sundström återvände inför förra säsongen efter två skadefyllda år i KHL-klubbarna Avangard Omsk och Kunlun. På två säsonger i Ryssland och Kina blev det bara 31 matcher för Sundström. Och ett mål.


2016 utsågs han till SM-slutspelets mest värdefulle spelare när Frölunda vann SM-guld. Och det var med det i minnet hos folk som han drog på sig Frölundatröjan.


– Jag har alltid höga förväntningar och krav på mig utifrån, så är det oavsett vad man kommer ifrån eller vad man har gjort tidigare. Det finns alltid en kravbild på mig, vad folk förväntar sig. Jag visste att det är mot slutet som jag vill hitta och toppa min form. Jag tycker att mot slutspelet, runt jul, jag hittade några grymma matcher och var väldigt förväntansfull att gå in i slutspelet och få det här slutbetyget då man äntligen kan summera en säsong. Nu blev det ett tomt slut av förklarliga skäl. Det är svårt att betygsätta helheten för jag hade gärna velat se mig själv i ett slutspel och se vad laget hade gått för. Just att vi vann CHL betydde mycket. I serien sladdade vi mellan högt och lågt, tycker jag. Där har vi högre krav på oss.


Sundström stod för 31 poäng (13 mål, 18 assist) på 51 matcher i Frölunda.


– För mig personligen tycker jag att det var en bra säsong och det kunde ha varit mycket bra med ett eventuellt slutspel, det hade lyft mig, men det finns mer att kräma ur. Det gör det.


När Roger Rönnberg talar – då lyssnar man. Foto: Bildbyrån.


– Den här sommaren är väldigt viktig för mig också, att träna på bra, förbereda mig så gott vi kan. Den 1 augusti samlas vi och har lagisträningar. Då vill jag starta på så hög nivå som möjligt.


I Frölunda blev hans arbetsuppgifter fler förra säsongen än under guldvåren 2016. Då spelade han powerplay, men inte i boxplay.


– Jag hade nog en tydligare roll i PP enbart just i det slutspelet. Det var mycket (Nicklas) Lasu, (Mats) Rosseli (Olsen), Anton (Axelsson) och Christoffer Ehn vet jag körde mycket boxplay. De var grymma och det är klart att det var lite mer fördelat. Nu tycker jag att jag har gjort allting. Jag har spelat både PP, boxplay, fyra mot fyra och tre mot tre, men jag tycker det är bra för mig. Jag gillar att spela mycket, i alla situationer, det driver mig och jag blir utmanad att spela där och jag tycker att jag klarar av det. Man tävlar alltid om istid både i powerplay och i boxplay. Det är ett ärofyllt uppdrag i boxplay för det är ett viktigt moment i matcherna. Jag gillar båda delarna.


LÄS MERTränar hos Frölunda – skrev på för Brynäs: "Klaffade inte riktigt"


Därför hoppas Johan Sundström att hans roll förblir intakt.


– Jag vill spela alla minuter, sedan är det en konkurrenssituation. Roger tar ut de spelare han vill ha på isen och vid vilka tillfällen. Jag vill vara det namn som poppar upp först för honom, oavsett om det är PP eller boxplay, såväl straffar som tre mot tre. Jag vill vara ute där. Haha, jag är ingen uttalad straffskytt, men jag vill vara där ute när det ska avgöras.


Frölunda har kunnat lita på att poängkungen Ryan Lasch har funnits till hands i powerplay och i avgörande lägen i matcherna. Nu har Lasch tackat för sig och han lämnar ett stort tomrum efter sig.


– Först och främst vill jag hylla Ryan för det han har gjort här i föreningen. Jag tycker att det är en fantastisk spetsspelare i Europa. Han har ett otroligt spelsinne och en spets som jag inte har sett på en Europanivå. Det är klart att det kommer att behövas folk som steppar upp och tar hans roll. Sedan om det blir just att slå de passningarna och göra det han gjorde tror jag är väldigt svårt. Jag tror inte att det är där som luckan kommer att fyllas, börjar Sundström.


Många i Frölunda kommer att behöva hjälpas åt för att ersätta Ryan Lasch. Foto: Bildbyrån.


– Flera spelare kommer att ta ett ansvar. Det kommer att göras mål på ett annat sätt. Det kommer att behövas justeras om lite. Jag vet att Ryan hade ett otroligt strukturerat och uppstyrt powerplay. Jag tror det blir lite mer fördelat ansvar vem som vill vara sist på pucken. Det ska bli spännande att följa.


Här kanske Lucas Raymond kan hjälpa till?


– Det kan vara en Lasch, hehe. Han har en spets i både åkning och kroppskontroll. En högerskytt med bra spelsinne och bra speed. 


Johan Sundström börjar längta efter isen och matcherna. Men läget under coronapandemin gör att osäkerheten inför hösten finns där. Sista omgången i våras, den 12 mars, spelades utan publik och läktarna i Scandinavium var tomma då Frölunda mötte Djurgården (3–2-seger på övertid).


– Det var en märklig match. Det går inte att komma ifrån. Publiken betyder så otroligt mycket. Atmosfären. Inramningen. Under omständigheterna är vi ändå professionella idrottare och vi har en match och tre poäng att spela om. Man får hitta vägar att genomföra den där matchen och jag tycker vi gjorde det trots omständigheterna.


LÄS MERFrölundas noggranna backjakt ska ge resultat – Printz får vänta


– Om man tänker bort hockeyn så är livet så mycket större med allt som försiggår med coronan. Det blir en märklig match att spela. Jag tycker det var ett klokt beslut att stänga ner och fokusera på hälsan.


Johan Sundström ser fotbollen som ett positivt tecken även för hockeyns del.


– Nu har fotbollen dragit igång igen, visserligen utan publik, och vi hoppas att det är ljuset i tunneln för det är viktigt att få igång idrottslivet. Det var ett jättetråkigt slut på säsongen, men det är så litet om man tittar i det större perspektivet med livet och vad som händer i världen.


SHL-säsongen är planerad att starta den 19 september. Återstår att se om det är möjligt och om det är den bästa lösningen.


– Jag vill vara positiv. Som sagt, nu är vi mitt uppe i barmarksträningen, vi förbereder oss för att dra igång. Sedan datum och om det blir med eller utan publik, det får vi information om från våra ledare och (Christian) Lechtaler (klubbdirektören) som styr det tillsammans med ligan.


Sundström avslutar:


– Jag tror publiken saknar att vara där och jag tror vi saknar publiken ännu mer. Vi vill ha dem med oss. Huvudet högt och tänka positivt så ska vi tillsammans klara det här.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!